באיזה שלב של פרויקט בנייה מרכיבים את תאורת החללים?

באיזה שלב של פרויקט בנייה מרכיבים את תאורת החללים?

באיזה שלב של פרויקט בנייה מרכיבים את תאורת החללים?

לתאורה חשיבות רבה בתכנון מרחב המגורים וכבר בשלב הבנייה חשוב שיהיו תוכניות תאורה מפורטות על מנת להחליט היכן למקם את נקודות החשמל כך שישרתו אתכם בדרך האפקטיבית ביותר. כיום עם כניסתן של מערכות בית חכם לבתים נלקחת גם האופציה של התקנת מערכת חשמל חכמה אשר תאפשר לכם לשלוט בתאורה בשלט רחוק כמו דרך יישום בסמארטפון עוד טרם כניסתכם למבנה עצמו. מומלץ מאוד להתייעץ עם אדריכל וחשמלאי וצוות הפרויקט על מנת לתכנן מראש את נקודות החשמל והמערכות השונות לרבות התקנת ארונות חשמל וכדומה כי בשלב מאוחר יותר, כאשר הבית כבר מוכן לאכלוס, קשה יותר להזיז נקודות חשמל או את מיקום המתגים.
מה כולל תכנון תאורה לבית בפרויקט בנייה ומה יש לקחת בחשבון כאשר מתכננים את התאורה?

תאורת קירות לעומת תאורת תקרות

חשוב להחליט מראש היכן למקם את נקודות החשמל מבחינת גובה ומיקומים ספציפיים בחלל, לפי מוקדי התאורה המבוקשים. אם למשל תרצו למקם גוף תאורה במטבח החליטו היכן בעצם תמקמו אותו ובאיזו תאורה מדובר כאשר יש הבדל משמעותי בין תאורה פונקציונאלית לתאורת רקע בעוד תאורת רקע מאירה את החלל, תאורה פונקציונאלית ממוקדת באלמנט כלשהו, למשל, בשיש במטבח. מומלץ לבחון את נושא הגובה והגישה למתג וגם את החיבור לגוף התאורה ולהחליט היכן מדובר בגופי תאורה תקרתיים ומתי מדובר בגופי תאורה צמודי קירות.

סמוי לעומת גלוי

היום המגמה השולטת בעיצוב החלל היא ללא ספק השמירה על מינימליזם ולכן, רבים מתכננים את התאורה כך שהחיווט יישמר בצורה סמויה ולא ייראה כלפי חוץ תוך הסתרת השקעים והכבלים – יש לכך השפעה אסתטית אך גם תרומה בטיחותית לחלל, במיוחד אם יש ילדים בבית. אפשר למשל, ליצור פתח ייעודי לכבלים שיעברו מאחורי קיר שהוא עיבוי של גבס וכדומה.

אינטראקציה מחשמלת

בתכנון התאורה בפרויקט בין אם מדובר בבנייה או בשיפוץ יש להתייחס גם לאינטראקציה בין גופי התאורה, כי אם יש גוף תאורה שמאיר את המטבח חשוב לבחון מה תהיה מידת ההשפעה שלו על התאורה בסלון הסמוך למטבח או בפינת האוכל הצמודה ובאיזה סוג אור מדובר כמו גם לבדוק איך אפשר לווסת את האור.

מאפיינים ארכיטקטוניים

למאפיינים הארכיטקטוניים של החלל השפעה על תכנון התאורה כמו למשל, תקרה קמורה או הנמכות תקרה בלב הבית. פרמטרים נוספים שנלקחים בחשבון הם כיווני אוויר, גודל הפתחים ומיקומם בחלל, מעברים בתוך הבית כמו יציאה למסדרון או מחיצות שיכולות לחסום את האור וכן שינויים בין תאורה קרה וחמה לפי הצורך או הדרישה של הדיירים.
המטרה היא להיערך מראש לתרחישי תאורה אפשריים כמו למשל, אור מלאכותי באינטראקציה עם אור טבעי, אפשרות לוויסות האור באמצעות הטמעת דימר המאפשר לעמעם את התאורה בהתאמה אישית. בנוסף, חשוב להתייחס לנושא של צריכת אנרגיה ובעיות שקשורות לבוהק. היום נכנס למודעות גם הנושא של תכנון תאורה ירוקה במינימום צריכה אנרגטית וחיסכון בחשמל ואפשר להתייעץ על כך עם הקבלן.

לראות את האור

יש לדאוג מראש לכל נושא התאורה על מנת ליהנות בהמשך מתאורה איכותית. חשוב מאוד לבחור בחברת תאורה מובילה ואיכותית שתוכל לייעץ לכם בנוגע לתכנון התאורה ביחד עם אדריכל, מעצב וצוות הפרויקט על מנת שכל הגופים יפעלו בשיתוף פעולה מלא להשגת התאורה האופטימאלית לחללי הבית. לרוב משרטטים מראש תכנית סכמטית של תזרים תאורה למבנה כך שניתן יהיה מראש להחליט היכן ימוקמו השקעים, המתגים וגופי התאורה הנבחרים.